TAB

Friday, December 31, 2010

berakhirnya cuti semester pertama . . .

sepanjang cuti semester yg pertama kali ni aku banyak menghabiskan masa dengan berjalan-jalan disekitar johor bahru ni. nak  pergi jauh2 tak cukup bajet !
beberapa hari selepas cuti aku telah bergegas mencari kerja partime. tapi . . . hampeh! tak dapat pon. jadi akhirnya terpaksa lah duduk rumah. buat bisnes tanam aggur . huhu

lepas usaha mencari kerja tak berjaya. aku putuskan untuk menghabiskan cuti ni dengan jalan2 jek. perjalanan pertama aku putuskan untuk bawak sedara2 aku tengok wayang cerita - aku tak bodoh. tak penah kot lepas dah lebih dua tahun ada lesen ni bawak diorang jalan2.

cuti ni sempat jugak jumpa dengan member2 lama form 6 dulu walaupon tak berapa ramai yg ada. kira macam reunion kecil-kecilan lah. kitorang pergi  tengok wayang dekat jusco tebrau. cerita TRON LEGACY - memang gempak cerita tu. balik tu singgah jusco taman u pulak. semata-mata nak beli dunkin donut! haha . sebab dekat tebrau banyak yg da habis.

seminggu sebelum tu sebenarnya aku dah pergi jusco tu dengan member2 uitm aku. sorang member aku dari melaka datang (tira) so bawaklah dia jalan2.bukan tira jek zureen, yun dan adik dia pon ada (kira haritu aku dikelilingi perempuan2 lah! haha . bestnya! pedulilah orang nak cakap apa! aku solo ok!) lepas pergi jusco kitorang pergi cs lak. pastu main bowling dekat skudai prade. destinasi terakhir hari tu aku singgah pizza hut/kfc dekat senai sebab nak hantar member aku balik. lupa lah nak cakap masa aku pergi jusco tu tengah jkad day - teringat masa aku keja dulu. aku terserempak jugak dengan kak linda (penah admire dekat die) dengan farhana. nampak naqib dengan hassan tp aku senyum jek. haha.

aku ada jugak pergi keluar dengan pudin dekat umall. kitorang tengok harry potter. semakin gemok aku tengok ko pudin! hehe . sorry pudin.

semalam pulak aku sempat tengok damping malam dengan alia dan ai. - cerita tu tak de lah seram mana . lebih kepada krisis kekeluargaan. tapi yg best nya aku dapat tengok amy mastura!

esok dah nak balik melaka. mula2 plan nak gerak saing azri jek. tapi lepas tu makin ramai pulak. aku akan mula perjalan dengan am - jumpa dekat petronas yg sebelum tol skudai tu. lepas tu tunggu abe dekat sedenak. singgah pulak simpang renggam jumpa azri. lepas tu berenti dekat bp pulak sebab din pon gerak sama. rasa macam satu perjalan yg jauh kan? padahal melaka jek ( jauh jugak ape! )

tulis pon tulis jugak. aku sebernya belum pack ape2 lagi nie!
lepas ni nak kemas2 baju apa yg patut. harap jalanan esok lacar dan selamat. AMIN.

kata2 akhir utk tahun 2010 ni
harap tahun depan bertemu yg special! huhu

selamat tahun baru !

Wednesday, December 29, 2010

kenapa fail semasa ujian memandu?

Sebenarnya dah lama jugak aku pikir nak post tentang ujian memandu ni. Semuanya bermula bila kakak aku fail ujian memandu (bahagian dalam).
Dan aku percaya ramai lagi yg dekat luar tu yg pernah fail masa nak ambil lesen. bukan sekali! mungkin berkali-kali fail !!
Jadi setelah uji kaji dijalankan ( haha..macam bagus jek ), akhirnya aku telah mengenalpasti 5 sebab kenapa orang selalu fail semasa ujian memandu dengan JPJ :

  1. TERLALU YAKIN. Mungkin sebelum amik lesen ni korang dah tahu memandu kereta lori bas dan sebagainya. So nak belagak lah! Selagi korang tak dapat lesen memandu korang tetap dikira tak pas lagi nak bawak kereta!
  2. GEMENTAR YANG AMAT DAHSYAT. Rilek sudah. Bukan nak nikah pon or bukan nak amik periksa masa spm dulu. Sebelum nak masuk kereta tu elok baca bismillah or apa2 doa yang patot. Tapi janganlah kuat sangat, Takot pegawai jpj tu ingat kita nak manderem dia pulak!
  3. MELAWAN ATAU BERKASAR DENGAN PEGAWAI JPJ. Lebih baik kita diam sahaja. Macam aku dulu. Bukan sombong cuma nak fokus dekat jalan je. Kalau pegawai jpj tu tanya apa2 jawab dengan ringkas dan selamat (haha .. macam bagus - lagi sekali)
  4. PERAMAH. Atau senang cerita mulut murai - tak reti diam. Kalau boleh nak cerita dari A ke Z tentang diri korang. Tak payah bazirkan air liur tu. Pegawai jpj tu bukan nak dengar korang bercerita.
  5. TAK BERSEDIA. Kalau korang rasa tak bersedia lagi nak berhadapan dengan jpj, mungkin boleh praktikkan apa yg  aku buat dulu. Aku ambil masa tambahan 2jam sehari sebelum aku buat JPJ. alhamdulilah berkesan.
Alang2 dah bercerita tentang lesen memandu ni, aku teringat akan perkara2 yg aku tak dapat lupakan semasa aku ambil lesen memandu dulu :
  • bonet belakang terbukak. mase nie kereta tu nak mendaki bukit. mungkin nervous sangat kot. nak tarik handbreak tertarik bonet! haha ... tergelak aku tengok tapi aku control lah sebab masa tu belum giliran aku lagi . so tak nak lah belagak sangat. hehe...
  • kereta terkebelakang. sikit lagi nak langgar kereta kat belakang yg juga baru nak amik lesen (aku dapat bayangkan perasaan budak perempuan yg kat belakang tu .. (sure gelabah gila!) entah macam mana kereta makcik tu tergostan! mungkin tak tarik handbrake kot.
  • ada sorang mamat cina ni die tak lepas lalu kat titi masa ujian motorsikal. lepas tu sebab dah tahu dia fail, dia teros bla cam tu jek. Paling tak boleh bla motor yg dia naik tu ada logo P ! aik? belom lulus dah ada p??
  • tak bawa buku undang2 masa amik ujian undang2. klakar betol kalau ingat. aku masa tu keje. so mmg xsempatlah nak habiskan buku tu. lagipon memang malas pon. haha... aku ingat tak boleh bawa buku masa ujian tu dan aku tak tahu pulak boleh baca buku lagi masa tunggu giliran. menyesal betol masa tu. disebabkan aku tahu aku tak berapa prepare, aku pinjam buku orang sebelah dengan tanpa segan silunya (malu gak sebebarnya). fuh! aku lulus cukup2 makan. aku berjalan dengan bangga dan belagaknya bila dah lulus sambil ketawa kecil melihat calon2 yg asyik membaca buku tadi gagal ! haha... (belagak gila kan)
  • masa latihan memandu nie juga aku terserempak kali terakhir dengan arwah member aku a-an atau nama penuh arif farhan.. (sedey ...)
sekian ~

Tuesday, December 28, 2010

dan bila ia kembali ke genggamanku . . .

akhirnya!
setelah beberapa bulan yg penuh menyiksakan (haha...seksa ke)
penantian demi penantian . . .
aku telah pon dapat broadband kembali!
sangat2 seronok !

mula2 tak planning langsung nak beli broadband. tapi semalam lepas pergi kenduri kawin rumah sedara aku, kitorang satu family singgah tesco sebab kakak aku kata dia lapar. singgahlah kejap. lepas makan aku sempat beli baju sehelai (untuk kelas sem baru nanti).jalan2 kat tesco tetibe ade sorang salesman bagi brocher produk urut  takasima - dalam tu ada amy mastura! tapi gambar jelah...

jalan dan jalan lagi. tetibe terdetik hati nie nak beli broadband. abah aku kata pon ok. apa lagi keliling lah mencari kedai2 broadband ( tak delah keliling sangat pon sebab kedai sebelah-menyebelah jek).

sebelum ni aku pakai broadband celcom, so ingatkan nak tukar ke telco lain tapi setelah aku teliti semua syarikat kecuali umobile (kalau ada pon tak nak guna kot), aku telah memutuskan untuk setia bersama celcom.
kalau aku pilih digi aku kena tambah lagi rm30 dan kelajuan dia berkurangan bila waktu malam, dan kalau maxis ada kontrak pulak! (maknanya kalau nak terminate kena bayar balik rm100). memang mula2 nak pilih maxis sebab aku guna nombor maxis kan. konon nak matching lah! tapi bila pikir balik kalau hilang lagi macam haritu? tak ke masalah?!

Jadi kesimpulan diakhir cerita. celcom pilihan aku!

* harap lepas ni tak hilang lah lagi broadband aku. amin!

Monday, December 13, 2010

lotus F1 racing VS lotus renault GP

Aku bukanlah seorang yg aktif dalam sukan.
tapi satu sukan nie mmg aku minat - FORMULA1

baru2 nie aku tgk berita kat tv3 mengatakan tentang satu pasukan baru yg akan turut bertanding dalam F1 tahun depan iaitu lotus renault gp.
aik? aku dah pelik dah. macam mana dengan satu lagi team yg guna nama lotus jugak - lotus f1 racing?

LOTUS F1 RACING
  • team ni baru mula bertanding dalam f1 2010 tahun ni.
  • diuruskan oleh : 1Malaysia Racing Team Sdn. Bhd
  • syarikat swasta yg turut sama sposor adalah Tune Group dan Naza Group.
  • turut melibatkan kerjasama dengan PROTON.
  • disebabkan kerjasama proton dengan lotus, jenama lotus dibenar utk digunakan.
  • team ni juga salah satu usaha kerajaan dalam moto 1malaysia yg diperkenalkan oleh PM kita.
  • dibawah kendalian : Dato' Tony Fernandes
  • utk lebih info boleh surf link nie (lotus f1 racing)
LOTUS RENAULT GP
  • pada aku ni satu gabungan yg cukup mantap. team ni akan bertanding utk musim depan - 2011.
  • katanya team ni adalah team lotus yg sebanar. kerana lotus melibatkan secara langsung dalam team ni. bukan setakat guna nama saje.
  • team ni sebenarnye adalah renault f1 team yang telah lama terlibat dalam f1 sebelum ni. jadi diorang bergabung mungkin utk memberi saingan kepada team hebat yg lain.
  • kereta ni akan menggunakan gabungan warna hitam dan emas. yg menariknya team lotus f1 racing juga akan menggunakan warna yg sama!
jadi.
sama-samalah kita tengok siapa lebih hebat utk musim akan datang.
plihan aku - lotus renault gp.

Saturday, December 11, 2010

persoalan yang terjawab . . .

setelah hampir sebulan aku selesai menduduki exam..
result pon keluar.
secara keseluruhan aku berpuas hati.
aku mmg xletak harapan yg tinggi menggunung utk sem 1 nie.

mungkin orang kata sem 1 ni lah kita kene struggle. tapi pada aku, aku nak sesuaikan dengan keadaan sekeliling. yelah, aku bukan budak sekolah asrama. so tak biase duduk jauh dari family. ye, itu lagi satu alasan yg aku tak nak guna utk semester2 akan datang.

insyaallah.
aku akan cube yang terbaik utk semester depan!
harap aku akan dapat result yang lebih baik utk akan datang.

amin ya rabbal alamin.

Friday, December 10, 2010

12 perkara paling aku tak suka bila tengok wayang !

Wayang sekarang ni dah menjadi hobi aku lah pulak.
Tapi aku bukanlah selalu sangat tengok wayang pon.
Sekadar melepaskan rasa tension dan rase boring
Aku dapat ilham nak tulis perkara ni masa aku tengok Harry Potter hari tu.

pandangan dari luar
So ni adalah antara perkara paling aku tak suka bila tgk wayang :
  1. orang yang masuk lambat ke pawagam.lagi2 kalau orang tu lalu depan kita.
  2. iklan yg panjang lebar sebelum nak start cerita.
  3. nak tengok cerita lain sekali keluar cerita lain daa.. aku pernah terkena sekali kat MBO umall!
  4. tengah syok2 tengok cerita, tiba2 ada orang nak keluar lalu depan kite. nak pergi toilet lah ape lah! sebelum masuk panggung tak nak pulak pergi toilet!
  5. bunyi plastik jajan or orang makan popcorn. terutama masa scene yg senyap.
  6. plastik jajan ok lagi. tapi lagi tak suka bila dengar suara bayi menangis! kalau dah taw anak tu kecik lagi tak payah lah bawak! menyusahkan orang lain jek.
  7. anak kecil bertanya itu dan ini. "ayah kenape org tu mati.ayah ape tu..ayah, ayah, ayah!" nak je aku sound bapak die tu!
  8. orang main pakai duduk je. lain kali sebelum masuk panggung belajar abc dulu ok!
  9. berbual dalam wayang.agak2 lah kalau dah tengok cerita tu pon tak payah lah nak cerita sampai satu hall dengar.
  10. buat2 sedih or buat2 lawak. menganjing giler. aku tahu korang tak ada perasaan tapi aku nak amik feeling! hormat sikit.
  11. buat filem sendiri. kepada yg couple2 tu tak tahu malu ke? ingat saya tak nampak??
  12. buka pintu cepat sangat (time nak habis cerita). aku kadang2 tu nak tahu jugak siapa director siapa producer siapa buat musik dan siapa pelakonnya... 
so lepas nie sesiapa yang terasa tu. hormatlah privasi orang lain. panggung tu bukan hak persendirian anda.

wassalam.

Wednesday, December 1, 2010

new proton - INSPIRA

Ramai sedia maklum yang Proton - pengeluar kereta nasional tersohor telah mengeluarkan model barunya. Kereta yang akan menggantikan model Waja.


PROTON INSPIRA
Mungkin kereta ini mendapat namanya disebabkan inspirasi daripada model keluaran Mitsubishi LANCER EX
Lagi pon proton memang selama ini telah bekerjasama dengan Mitsubishi agak sekian lama. Mungkin ramai yang tak tahu. Seperti model Perdana yang mendapat sentuhan Mitsubishi Eterna dan model Putra dari Mitsubishi MIRAGE.

KR bukanlah arif untuk berbicara soal kereta.
Tapi KR sebagai pengguna juga punya pendapat akan kereta ini.

REKA BENTUK
Dari ciri luaran. Hampir tiada perbezaan. Sebijik macam model rujukanya itu !
Memang tak dinafikan reka bentuk model ni memang menawan. Mungkin rakyat tempatan akan bangga memilikinya, Tapi orang luar negara yang kaya raya? Pandang ke mereka dengan kereta yang seperti diciplak ini?
KR kurang berminat sebenarnya dengan bentuk hadapan ( tgk dari sisi) kereta sebegitu. Tapi kalau dilihat dari hadapan, boleh tahan.

perbezaan INSPIRA (atas) dan LANCER (bawah)
 Bahagian belakang model ini memang cantik. Sporty.


SPESIFIKASI
  • INSPIRA didatangkan dengan dua varian iaitu 2.0 Premium dan 1.8 Executive
  • Digerakkan oleh 16-inchi rim
  • Ditawarkan dalam 4 pilihan warna iaitu Plum Red, Solid White, Genetic Silver and Tranquility Black
  • Pemain MP3/bluetooth, beg udara, stering disaluti kulit, central door locking, reverse sensor dan macam2 lagi.
HARGA
Kali pertama melihat harganya - agak terpaku. Ku sangkakan seperti waja, yelah kata model gantian waja tapi jauh lebih mahal.
Berikut adalah harganya :

Peninsular Malaysia Prices
  • Proton Inspira 1.8 M/T – RM78,999
  • Proton Inspira 1.8 CVT – RM84,999
  • Proton Inspira 2.0 CVT – RM91,999
East Malaysia Prices
  • Proton Inspira 1.8 M/T – RM80,999
  • Proton Inspira 1.8 CVT – RM86,999
  • Proton Inspira 2.0 CVT – RM93,999
Langkawi Prices
  • Proton Inspira 1.8 M/T – RM71,999
  • Proton Inspira 1.8 CVT – RM75,999
  • Proton Inspira 2.0 CVT – RM82,999
* so kalau nak murah sikit beli lah dekat Langkawi! haha


KESIMPULANNYA . . .
KR tetap berbangga dengan PROTON.
Kalau ada duit teringin jugak nak merasa kereta ni.
Tapi hakikatnya . . . aku hanyalah seorang pelajar yg mengharap duit pinjaman PTPTN dan MAK&ABAH.

KR

Thursday, November 11, 2010

kelip - kelip

kali pertama hidup berjauhan dari keluarga.

selepas lebih kurang 6 bulan duduk kat kolej ni
aku rasa..
hidup berdikari
urus duit sendiri
basuh baju sendiri (selalunye pakai mesin kat bawah kolej jek)
masak? beli je kat warung akak mok (baru tahu nama dia kak Dayah!)
tak pon kat kedai air free, kedai RM4...
sekarang ni ade kedai baru - aku panggil kedai air kelapa!

aku pulak duduk kat dalam satu rumah yang
masing-masing dengan perangai yang 'unik'! haha

paie
din raizo
azuan
sharul
din kus
ardy
daus
entah sem depan dapat jumpa korang lagi ke tak..

semua disini mengajar aku erti hidup sebenar...

tapi sejujurnya aku masih tak dapat sesuaikan diri belajar kat sini.
lain.
dulu paling cepat pon mungkin ambil masa setahun lebih utk duduk peperiksaan besar.
sekarang
bukan setahun - tak sampai 6 bulan pon sebenarnya!

hidup kat melaka - tak banyak bezanya hidup kat johor.
masih kat malaysia.
cuma sekarang dekat sini agak panas!
dah lah aku ni hitam..bertambah gelap dan hitamlah aku kat sini

pejam celik pejam celik
6 bulan pon berlalu
esok atau lusa da nak balik jb
selamat tinggal kolej tun mamat
selamat tinggal melaka
jumpe korang semua tahun hadapan!

Saturday, November 6, 2010

exam oh exam!

susuh oh susah..


mgt420
economics
acc418
mgt417

semuanye dah aku lalui..

setakat nie aku rase
semuanye susah!

mungkin semua ni disebabkan kurangnye preparation..
study last minute!

lepas nie
tinggal

law416 jek!

ade lagi seminggu utk aku study
aku harap
dapatlah aku jawab dengan baik...

AMIN YA RABBAL ALAMIN...

Thursday, October 21, 2010

why so suck??!!

wifi kat sini kekadang bengong..
then aku malas ar nak pakai wifi
nak pakai broadband..
cari punye cari?
ARRRRR!
hilang!

dalam tu bukan ade bband jek
memory card handphone aku..
pendrive..
card reader..
tapi aku sebenarnye tak kesah bende tu hilang

tp yg paling buat aku stress
matric card aku!
da ar nak final
boley pulak timbul macam2 musibah..

andaian yg aku boleh buat sekarang
sama ada hilang kat MC
or tertinggal kat rumah..
 so aku sekarang mengharapkan akak aku utk carikan kat umah...



*hidup jgn cuai!

Wednesday, October 20, 2010

study last minute!

oh my god!
i am gonna sit for exam next week!
i have not covered any syllabus yet!
and today is Wednesday!
i'am worried about my three subject - accounting, economics and law!


so here i would share some tips for those who will sit for the exam (including myself)
i hope this tips is useful for you guys...


1.find your prime time

  • some find their minds fresher and function better in the early mornings, some just the opposite.
  • as for me: i prefer to study at night!
  • don’t waste your best hours on TV or computer games, they will just suck your energy and leave you too exhausted for studying afterwards



2.don't study hard??

  • the smarter way to study is, study the right thing
  • picking out important points when you read a textbook. You may create your own short notes or cards that you can refer to at a glance and remember easily.
  • create acronyms for long lists of words that you need to remember
3.refer to past year questions

  • past year questions often repeat similar patterns over the years so you can observe the way questions are being asked
  • can observe the popular topics and subtopics that came out so you know what to focus on in your revisions
4.stay away from 'lagha' things!

  • lagha: things that can make us forget to study!
  • example: TV, cell phones, computer games or social networking websites(facebook.myspace)
  • discipline is the key to achive this task!
5.enough sleep

  • before any exam you need to have a good night's sleep
  • sleep for about 6~7 hours
6.diet

  • in order to avoid unpredictable complexities with your health, try not to change your diet right before the test, even if new foods are healthier.
  • take a breakfast before sit for exam in the morning and eat more fruits and vegetables
7.reduce stress

  •  speak with your friends or family about your anxiety about a test.
  • so that your stress will reduce a bit

that ALL! 
just do it and practice this tips..
insyaallah you will get better result this semester!

Monday, October 18, 2010

balik kampung before exam

Exam aku bemula dari 25/10 ~ 10/10.
so before exam nak balik kampung kejap. nak jumpa mak abah akak n sedara mara yg ade dekat2 lima kedai.

Punyalah seksa nak beli tiket bas semalam! semua kaunter tiket utk bas dari melaka ke jb habis! so nak tak nak terpaksalah aku beli tiket pukul 5. Itu pon last seat dan syarikat  bas paling aku benci sbb bas dia buruk! Kata je nama pahlawan melaka (sape2 yg biasa naik bas dr melaka mesti taw bas ape).



Mase dekat MC aku jumpa segerombolan manusia yg kena tahan ngn polis (mostly warga asing). Atas bantuan member aku (syakir) aku berjaya snap gambar (tp tak berape clear). sempat gak aku berposing utk ambil beberapa gambar lain.. haha


gambar yg tak berkenaan terpaksa dikaburkan

depan pondok polis

nie bukan yg kena tangkap tu tp nie budak kelas aku

syakir sempat berbisnes!

selesai sudah assignment blog aku...

setelah berhempas pulas (xdelah berhempas sgt sebenarnye) akhirnye siap jugak blog utk assignment MGT417..

lepas nie aku berfikir2..sama ade nak teruskan blog nie ke tak? erm..aku mmg kepingin nak teruskan menulis blog ni sebab aku rase macam fun pulak..

so, semuanye lepas nie bergantung pada masa..sekiranye kelapangan insyaalah aku akan terus menulis

Sunday, October 10, 2010

N70 or iPHONE


OR


I think that everybody want an iphone!
Same with me!
But for now,

I prefer to used my old hand phone - N70
ok what??

  • got 3G
  • 2 magapixels camera
  • the plastic material is tough and durable for those who are likely to end up dropping it like me! (more than 10 times i dropped it! haha..)
  • bluetooth
  • internet connection
  • 1GB memory card
  • MP3 player
  • but this hand phone tend to get hot very quickly when on a call!

MP3 Player and 2 MP camera

What more important actually, this hand phone has a sentimental value to me because i used my own money to buy it!


N70 Music Edition

But if you want to compare N70 and iPHONE, it is very so far away.
Their technology are very different!!

Recently, iPHONE launched their new iPHONE 4 after iPHONE 3GS.

Here are some features of iPHONE 4:
Front.Behind.Edge
  • Touch screen
  • Face times : better video calling
  • Retina display : more sharpen image
    Retina Display
  • Multitasking : can run your favorite third-party application
  • HD video recording and editing
    HD Video
  • 5 MP camera with LED flash
  • Safari software
  • Mail
  • iTunes store
    iTunes
  • iPod
  • iMovie
  • QWERTY keypad
    QWERTY keypad
  • iBooks
    iBooks

Actually there are so many features in this smartphone!
So for more information you can click this link (Features for iPHONE 4) to know what the other features in iPHONE 4.

*lesson: be grateful for what we have.

virus and antivirus


What is computer virus? 





Computer viruses are small software programs that are designed to spread from one computer to another and to interfere with computer operation.
A virus might corrupt or delete data on your computer, use your e-mail program to spread itself to other computers, or even erase everything on your hard disk.

Computer viruses are often spread by attachments in e-mail messages or instant messaging messages. That is why it is essential that you never open e-mail attachments unless you know who it's from and you are expecting it.
Viruses can be disguised as attachments of funny images, greeting cards, or audio and video files.
Computer viruses also spread through downloads on the Internet. They can be hidden in illicit software or other files or programs you might download.
To help avoid computer viruses, it's essential that you keep your computer current with the latest updates and antivirus tools, stay informed about recent threats, run your computer as a standard user (not as administrator), and that you follow a few basic rules when you surf the Internet, download files, and open attachments.

Once a virus is on your computer, its type or the method it used to get there is not as important as removing it and preventing further infection.

The Cure (antivirus)

Antivirus software is used to prevent, detect, and remove malware, including computer virusesworms, and trojan horses. Such programs may also prevent and removeadwarespyware, and other forms of malware.

A variety of strategies are typically employed. Signature-based detection involves searching for known patterns of data within executable code. However, it is possible for a user to be infected with new malware for which no signature exists yet. To counter such so-called zero-day threats,heuristics can be used. One type of heuristic approach, generic signatures, can identify new viruses or variants of existing viruses by looking for known malicious code in files. Some antivirus software can also predict what a file will do if opened by emulating it in a sandbox and analyzing what it does to see if it performs any malicious actions. If it does, this could mean the file is malicious.

Top 10 antivirus 2010
However, no matter how useful antivirus software is, it can sometimes have drawbacks. Antivirus software can degrade computer performance. Inexperienced users may have trouble understanding the prompts and decisions that antivirus software presents them with. An incorrect decision may lead to a security breach. If the antivirus software employs heuristic detection (of any kind), success depends on achieving the right balance between false positives and false negatives. False positives can be as destructive as false negatives. Finally, antivirus software generally runs at the highly trusted kernel level of the operating system, creating a potential avenue of attack.

In addition to the drawbacks mentioned above, the effectiveness of antivirus software has also been researched and debated. One study found that the detection success of major antivirus software dropped over a one-year period.


software virus that i used

Thursday, October 7, 2010

the making of "waterstonemix.blogspot"

Ais Kacang or more popular known as "air batu campur" or ABC for short is very popular dessert in Malaysia.
It is my favourite dessert!







It taste : very sweet-tasting make me fall in love with this dessert. 
Most of its ingredients is ice with adding some nuts, jelly and syrup.
The other ingredients are red beanssweet corngrass jelly, and cendol form the base. Evaporated milk, condensed milk, or coconut milk is drizzled over the mountain of ice. To cater to the palates of the modern customer, some stalls have even introduced the topping of ABC such as durianchocolate and ice cream. There are also versions that multi-coloured syrup and are served with just a drizzling of gula melaka syrup instead. 
The combination of variety ingredients make the dessert very delicious!

machine to make ABC

some of the ingredients
ice to make ABC
The term "air batu," literally translated as "stone water," means "ice" and "campur" means "mixed". The word "kacang" is a Malay word for bean as well as nuts, and the word "ais" is a transliteration of the English term "ice."

From that translation i got an idea to named my URL as http://waterstonemix.blogspot.com.
  

Sunday, October 3, 2010

education background

SK TAMAN MUTIARA RINI
My first school is at Tabika Perpaduan. I start to learn words and numbers there. Then i continue my first primary school at Sekolah Kebangsaan Gelang Patah. But for standard 5 and 6 i study at Sekolah Kebangsaan Taman Mutiara Rini.

Logo of  SMKTMR
My secondary school is at Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Mutiara Rini. I school from form 1 until  form 5 there. Surprisingly after form 5 i still continue to study in the same school!!! I study at form 6 for about one and a half year. There are so many memories that i got from form 6. Whether it is not my choice at the first but after i enter to form 6 i feel so comfortable and get many experience there. I start to develop my personality in form 6. I enter a few of competition in form 6 like debate, colloquium, speech and the best achievement that i got was to be the editor of my school magazine.

UiTM KBM

It is just like a dream come true when i got news that my application for enter the university is accepted! And now the dream is came to the reality! I continue my high education at University Technology Mara (UiTM) I am taking Bachelor of Business Administration (hons) in Marketing here.

UiTM Building
It is totally different environment between school and university. I have to learn living far from family and doing all task and job by my self.

Yes, it is a new phrase of my life. But i must take this as a challenge and prove to my family, teachers, friends and my own self that i can do it!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...