TAB

Thursday, November 10, 2011

Revolusi Jamban Luar Ke Jamban Dalam

Sebelum berceloteh panjang tahu apa maksud jamban?

Jamban = Tandas = Toilet = Bilik Air

Sekarang dah faham kan apa maksud JAMBAN. Jadi boleh lah mulakan cerita...

Kalau orang kampung dulu2 jamban diorang kebanyakkannya dekat luar. Tak pastilah kenapa datuk nenek kita buat tempat buang air besar diorang dekat luar.


Mungkin:
  • Nak elak bau busuk
  • Bila makan tak mengganggu selera
  • Menyuburkan tanaman disekitar jamban tu. Sebab orang2 dulu kan suka menanam macam sayur kankong, daun kesom dan sebagainya.
Bijak jugak diorang ni.

Tapi kalau nak dipraktikkan sekarang ni macam tak sesuai pulak.

Macam boleh tidur je dalam tandas ni kan?
Sebab:
  • Bau busuk tu boleh dihilangkan dengan lambakkan air freshner utk toilet yang ada dekat pasaran.
  • Orang sekarang ramai duduk rumah tinggi2. Flat, apartment, kondominium. Kalau jamban diorang dekat luar? Tak ke susah. Lagi2 bila tak tahan sangat nak terkencit! Bertaburan keliling bangunan! hehehe...
  • Lagi satu zaman sekarang ramai perompak. Kalau tengah2 malam nak terbuang air besar. Sekali bertembung dengan perompak yang kebetulan nak rompak rumah kita. Boleh bayangkan tak apa akan terjadi?
Sebenarnya, ilham ni datang masa balik kampung nenek aku sempena Raya Haji tempoh hari.. Jamban dia dekat luar. Entah kenapa aku sakit perut haritu. Malam tu je dua kali aku berak. Yang kedua tu tengah2 malam. Suasana memang sunyi masa tu. Seriously perasaan masa nak lepaskan hajat tu agak seram dan cemas jugak. Macam2 aku fikir. Tapi nak buat macam. Kalau tak buang terkencet pulak! hehehe...




WSM:
- maaf kalau aku ada guna ayat yg kurang menyenangkan korang nak baca -
- konklusi : bertukar lah ke jamban dalam -

6 comments:

aeisyah hanum said...

yuhuu..citer pasal berak ke?

Khairul Rahman said...

aeisyah hanum : haha...tak lah pasal jamban!

Nafisah Ruslan said...

pernah try jamban macam ni kat umah kawan..

mmg sgt x selese.. haha
nak tahan xleh..

Khairul Rahman said...

Nafisah Ruslan : bila darurat...terpaksa lah lepaskan jugak hajat tu kan...

Anonymous said...

jamban kat umah aq pum kat luar..kira2 11 meter ke hutan..seram oo malam malam nak melabur... tapi best. sejuk je dan pakai natural ventilation.. yg tak best nye aq kena bawak baldi isi air dari umah sebab jamban aq xd paip..

Khairul Rahman said...

Anonymous : itulah yang berlaku setiap kali aku balik rumah nenek aku...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...