TAB

Tuesday, November 1, 2011

Bahasa Jiwa Bangsa ! Customer Always Right !

Nak cakap sambut Bulan Bahasa Kebangsaan dah lepas. Jadi apa aku nak cerita ni?

Baik. Cerita bermula macam ni.

Petang tadi pergi survey laptop. Sorang kawan aku ni nak beli laptop baru. Tiba satu kedai komputer ni dekat Mahkota Parade. Bila langkah masuk je, aku puji kedai ni sebab harga dia kira berpatutan. Laptop pon agak banyak.

Belek punya belek aku tertarik dengan model Acer ni. Rupa model tu macam Mac Book. Tengok gambar bawah ni.


Macam Mac Book kan? Cantik. Harga pon lebih murah. Tak lebih dari RM3000.

Macam biasalah kan kalau kita nak beli laptop. Mesti belek2 sikit. Tiba-tiba sorang salesman ni datang meluru ke arah aku dan kawan aku. 

"Jangan sentuh. Jangan sentuh! Tak nampak ke ni tulis jangan sentuh!" sound brader tu dengan kasar.

"Mak ai kau apesal. Gila kasar kau cakap" cakap aku dalam hati.

Serius aku panas gila masa tu. Tujuan masuk ke kedai tu kononnya nak cari external. Tapi tak jadi. Aku terus keluar sambil aku sound dia balik.

"Tak payah lah nak marah. Saya ni customer" dengan bahasa yang agak sopan. Menggambarkan aku sebagai seorang pelajar universiti yang penuh dengan bahasa yang santun lagi bertatasusila!

Kalau ikutkan hati memang aku nak tumbuk je muka dia. Boleh dia cakap macam tu dekat customer!?

Kalau korang marah tak dapat salesman macam tu?




WSM:
- "customer always right" Inilah yang aku belajar masa kerja dekat jusco dulu -
- Nak berbudi bahasa bukan dengan awek je. Orang tua, mak bapak, semua oranglah -

2 comments:

izni diyana said...

lain kali kasi tumbok je...huhu
elok2 bleh dpt customer, tnjuk kuang aja plk...ish2

Khairul Rahman said...

izni diyana : kalau jumpe brader tu kat luar...memang kene ar die...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...