TAB

Sunday, May 20, 2012

Mengajar Anak Berenang, Berkuda dan Memanah

Assalamualaikum dan Salam 1Kehidupan...


Bersukan amat digalakkan islam. Terdapat tiga sukan yang digalakkan dalam islam iaitu menunggang kuda, berenang dan memanah.

Hal ini dibuktikan oleh sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

“Ajarilah anak-anak kalian berkuda, berenang dan memanah” (Riwayat Sahih Bukhari/Muslim)

Saya kurang pasti kenapa sukan ini digalakkan dalam islam. Tapi jika difikirkan secara logiknya zaman Rasulullah biasanya akan terlibat dengan peperangan. Mugkin tiga sukan ini amat berguna semasa menentang musuh-musuh islam. Wallahualam.

MENUNGGANG KUDA


Secara saintifiknya menunggang kuda ini banyak kebaikannya. Antaranya:
  • Membaiki imbangan, menguatkan otot dan mendorong semangat penunggang.
  • Membantu individu yang memiliki masalah mental dan emosi, membina konsentrasi, sabar, dan berdisiplin tinggi.
  • Membentuk kerjasama dan ikatan emosi antara kuda dan penunggangnya dan membantu mengatasi rasa takut 


BERENANG


Satu kajian oleh Professor Liselott Diem di German Sports Collage di Jermn mendapati kanak-kanak yang mempelajari berenang di peringkat awal menunjukkan pembangunan lanjutan dalam:
  • Kemahiran motor kasar dan halus
  • Refleksi (masa tindak balas)
  • Kuasa tumpuan (fokus)
  • Kepintaran / kecerdasan
  • Tabiat sosial
  • Interaksi sosial
  • Keyakinan diri
  • Kebebasan
  • Boleh menangani situasi yang diluar jangka.


MEMANAH


Antara kebaikan memanah ialah:

  • menajamkan akal dan fikiran - perlu fokus pada sasaran yang ingin dipanah.
  • meningkatkan keseimbangan badan - badan perlu diseimbangkan supaya menepati sasaran.
  • melatih seimbangkan emosi - jika emosi pemanah tertekan panahan amat mudah tersasar
Mungkin ada yang mengatakan ketiga-tiga sukan ini tidak begitu popular jika dibandingkan dengan sukan lain seperti bola sepak, futsal, badminton dan sebagaiya. Namun sukan inilah yang menjadi sunnah Rasulullah. Disamping bersukan, kita akan dapat pahala jika melakukan ketiga-tiga sukan ini. Insyallah.

Sumber: FitrahWorld



WSM:
- semua tiga sukan di atas aku tak pandai. HEHE -

5 comments:

Boni JLL3 said...

sukan bagi seorang pejuang Islam.. sukan ni membina jati diri yang kuat

Lawrence said...

Salam kenal. I only understand bits of words lah.

Anum said...

betul. Setuju... teringin sangat nak belajar memanah..

KorN said...

knapa aku dah besar pon x reti memanah lagik yer? hoho

LELAKI INI said...

nak tau?
sume bnda di atas aku tak reti..
hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...