TAB

Sunday, February 26, 2012

Cara Melajukan Broadband Anda

Assalamualaikum dan Salam 1Kehidupan...

Sekarang ini pelbagai jenama broadband yang berada dipasaran. Namun ramai yang kecewa dengan kelajuan broadband yang digunakan. Kalau nak pergi ke laman web tertentu asyik loading. Kalau layan Youtube jangan cakaplah "buffering" memanjang.

Seperti biasa aku akan blogwalking bagi mengisi hujung minggu yang bosan ni. Tiba-tiba (cett..ayat nak suspen) aku terjumpa artikel yang menarik dekat satu blog ni iaitu - cara melajukan broadband. Ingatkan ini hanyalah artikel lawak atau main-main, tapi bila aku cuba... WOW! Memang berkesan.

Jadi hari ini aku dengan baik hatinya ingin berkongsi satu tips iaitu cara melajukan broadband korang daripada biasa.

CARA-CARANYA:

Langkah 1.
Mesti tahu IP Address korang.

Tak payah nak peningkan kepala korang apa maksud IP Address tu. Klik je SINI untuk mendapatkannya. Untuk pengetahuan korang IP Address ni berubah-berubah mengikut masa dan tempat. Jadi setiap kali korang mahu melajukan broadband, korang perlu dapatkan IP Address dikawasan tersebut.


Langkah 2
Letak Di Notepad

Cara untuk membuka notepad:

Klik Start > All Programs > Accessories > Klik Notepad.

Copy and paste kod di bawah ke dalam notepad yag telah di buka tadi.

c:\windows\system32\ping<space>IP ADDRESS ANDA<space>-t

*tidak perlu taip "<space>". Hanya perlu wujudkan ruangan kosong  di tempat tersebut.


Copy and paste IP Address (langkah 1) di tempat sepatutnya seperti yang ditunjukkan di atas.


Langkah 3.
Save As

Simpan (save as) notepad tersebut dalam format ping.bat. Simpan di dekstop.



Langkah 4.
Klik pada ikon yang telah disimpan tadi.

Kemudian akan muncul seperti gambar di bawah ini. Biarkan sahaja ia terbuka sepanjang korang online.


* Jika keluar 'request  time out' biarkan sahaja.

Selamat mencuba.

SUMBER: Kaki Blog


WSM:
- Kalau korang masih tak percaya, lepas dah ikut semua langkah di atas, cuba tengok video di Youtube. Korang pasti akan terpesona. -




4 comments:

Anonymous said...

Wah Nuar, xtaw ada beza ke tak. Internet aku mmg laju pun :p

nazeera edora said...

hihi .. thanks ! btw , follow my belog yeah . http://nazeeraedora.blogspot.com/
peace ! (Y)

Anum said...

Insyaallah sya akan try ye :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

menurut knowledge aku la, ping ni nak stabilkan connection.. bukan nak speed up :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...