TAB

Saturday, January 14, 2012

Tabiat Lepas Periksa

Assalamualaikum dan Salam Kehidupan...

Jarangkan aku beri ucapan salam dalam post2 sebelum ni. Insyallah lepas ni akan lebih kerap.

Alhamdulilah...baru je lepas jawab paper yang ke-5 tadi. Maknanya tinggal satu paper je lagi! Serius tak sabar nak tunggu seksa final ni.

Berbalik kepada tajuk,
apa korang buat setiap kali lepas jawab exam?


Ni aku nak bandingkan, situasi aku masa zaman sekolah dengan zaman aku dekat IPTA ni.

Zaman Sekolah

Lepas Periksa akan berborak dengan kawan sebelah. Tanya "Susah tak?" Kalau masing2 cakap susah makin rancaklah berbual...

Lepas keluar kelas, aku akan cek jawapan tu dengan kawan aku. Cara aku cek jawapan senang je, kalau jawapan aku dengan kawan aku tu sama, maknanya betollah tu. Kalau banyak  yang salah, semakin gelisah lah jawabnya...

Kalau subjek tu aku minat sangat, kat rumah tu kadang sampai semak buku, nak tahu betol ke tak jawapannya. Lepas tu kalau salah, frust menonggeng lah jawabnya~

Bila dapat paper, mesti nak jumpa cikgu. Tak puas hati kenapa salah. "Cikgu ni macam betol je"
Lepas dipujuk, akhirnya dapat jugak tambah markah. Hehehe...

Cuba cari mana aku? hehe...


Zaman U


Lepas jawab paper, biasanya aku akan tengok keadaan keliling dulu. Kalau suasana bising gila, maknanya susah gila lah paper tadi. Kalau keadaan tenang, soalan pon tak berapa susahlah nampaknya...

Biasanya orang berdekatan aku yang akan tanya soalan dekat aku "Senang tak?"
Aku pon jawab "bolehlah~" itu po kalau soalan tu tak berapa nak susah. Kalau soalan susah, geleng dah memadai.

Tapi dekat u ni konsep menyemak semula jawapan macam malas nak dipraktikkan. Bukan confident jawapn tu betol, tapi ada banyak lagi paper mendatang. Salah pon bukan boleh betulkan.

Lepas dapat markah test, memang harapan lah nak bagi lecturer cek. Kadang macam tak kesah pon dengan markah tu.


Persamaan

Ada satu tabiat aku masa time exam yang sama dari dulu sampai sekarag - study last minute. Pernah jugak bercita-cita nak study awal. Tapi impian tu hanyalah sehangat-hangat tahi ayam...



WSM:
- mungkinkah aku yang sekarang ni lebih cool? -

8 comments:

szazaniza said...

ai...igt da blk jb...ko pon x abes exam ag rupenye...hehehe

Khairul Rahman said...

szazaniza : belomlah, habis rabu depan... :-(

~naddy~ said...

sme laa study last menet. hehe

Khairul Rahman said...

~naddy~ : kan study last minit ni kadang seronok

Anum said...

aik?gambar ko time kat library tu sape snap? :D

Khairul Rahman said...

anum : entah, tak ingat pualk sape...

szazaniza said...

same r rabu br abis...tp jumaat br smp umah...huhuhu...kangen bangat...<3

Khairul Rahman said...

szazaniza : kangen sama gue ke? haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...