TAB

Sunday, January 15, 2012

Ibarat Melepaskan Anjing Tersepit

Assalamualaikum dan Salam Kehidupan...

Malam semalam, 
lepas makan dekat London,
aku, Syakir dan Tam bergerak ke Bandar Hilir. (dengar macam gempak je kan, london tu nama restoran je)

Aktiviti biasa remaja sekarang. Jalan-jalan di malam hari. Saja nak lepaskan rasa tension lepas jawab paper e-commerce pagi itu.

Jalan keliling Bandar Hilir kemudian masuk pulak ke Jonker Walk. Balik dari situ, kitorang masuk jalan belakang Jonker Walk tu sebab nak lalu sebelah Hotel Del Rio.

Tiba-tiba...
Nampak anjing tersepit dekat longkang. Ingatkan seekor tapi rupanya 2 ekor terperangkap dalam longkang. Seekor ladi dekat luar longkang. Macam nak tolong kawan dia yang dua orang tu.

Kesian tengok anjing tu berusaha nak keluar dari longkang. Lama jugak lah kitorang berhenti dekat situ. Niat memang nak tolong. Tapi anjing tu nampak macam dalam keadaan basah.
Syakir yang sangat baik hati beria-ria nak tolong. Nak cari plastik nak tarik anjing tu.
Aku pulak berniat dalam hati agar anjing tu akan dapat diselamatkan. (ok apa ada niat dalam hati. Janji ikhlas..hehehe)
Tam pon cakap benda yang sama "Nanti mesti ada yang tolong"


Salah seekor anjing tu nampak macam garang. Apa yang aku fikir "Kalau aku tolong, anjing tu gigit aku tak?"

Ada dua tiga orang yang lalu. Tapi semua buat tak tahu je.
Lepas beberapa minit asyik tengok anjing tu... Tiba-tiba salah seekor anjing tu keluar dengan mudahnya! Aku dah mula pelik.
Dan tak lama lepas tu dia masuk semula dalam longkong.
Damn! Kau tipu aku rupanya. Binatang kau anjing. (Eh, dia memang binatang pon)

Siapa punya kerja lah ni?!

Tapi hanya Allah sahajalah yang tahu apa yang anjing tiga ekor tu sedang lakukan sebenarnya dekat longkang. Mungkin bermain-main ditepi longkang atau memang anjing tu memerlukan bantuan.

Aku sebagai hamba Allah yang lemah ni, hanya menganggap dan mengharapkan yang terbaik.



WSM:
- haiwan juga ciptaan Allah. Jadi sama-samalah kita berkasih sayang antara satu sama lain -

7 comments:

a h m a d s y a k i r said...

anjing tu sngt comel! haha

Anum said...

bangga aku dapat kawan berjiwa besar mcm kau :D lima bintang untuk ko,syakir and tam
*****

Khairul Rahman said...

a h m a d s y a k i r : comel jadah~

Anum : haha..tenkiu2

♕ Mr.IX ♂ said...

saya suka anjing ...tapi....

Yang Benar Penaip Keyboard,
(☞゚ヮ゚)☞ ♛ Mr.Ix ♂ ☜(゚ヮ゚☜)

Wanda Azahar said...

mungkin anjing tu nak try org2 yg lalu-lalang..ade hikmah mungkin..no one knows.

fadh leyanie said...

kisah benar ke ni?

Afiq Bukhari said...

dah nama pun hanjing, pandai r tipu dayanya haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...