TAB

Thursday, August 30, 2012

Rakyat Malaysia Malas Berfikir dan Membaca

Salam 1Kehidupan...

Lama rasanya tak menjengah ke blog hamba ni. Kehidupan sekarang memang agak sibuk dengan kerja partime yang hamba lakukan semasa cuti semester ni.


Kita selalu becakap tanpa berfikir dan membaca. Otak dan akal yang dikurniakan malas digunakan. Sepasang mata yang diberikan juga tidak mahu bekerjasama dengan akal yang ada di kepala. Apa guna jadi manusia kalau pancaindera tersebut tidak digunakan mengikut fungsi yang sepatutnya dilakukan.

Manusia yang tak mahu berfikir menggunakan otak mungkin serupa dengan haiwan.


Sebagai contoh di Kiosk Celcom, dihadapan kedai tertera info "selling celcom reload, registration and payment"

Pelanggan1 : Nak topup. Nombor 017...
Jurujual 1 : Maxis ke? Sorry sini ada jual celcom je

Pelanggan 2 : Can I pay my bill here?
Jurujual 1 : Sure.

Kesian dengan dengan jurujual tu. Terpaksa melayan bermacam-macam kerenah pelanggan dan terpaksa berpegang kepada prinsip Customer Always Right.

Kadang-kadang kita perlu terima juga yang tak semua pelanggan itu betul.


WSM:
- membilang hari-hari terakhir bekerja -


2 comments:

Joe_Hans said...

Tu tindakan reflex... Hahaha... Aku pun kadang2 mcm tu... Kecuali bab topup tula..hahahah

Aeisyah Hanum said...

Malaysian always state the obvious lah Khairul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...